01 March 2007

Increderea si identitatea - probleme spinoase pentru wiki-uri

Wiki-urile se bazează pe presupunerea că nu poţi opri utilizatorii să creeze şi să editeze pagini dacă sunt bine intenţionaţi: "Trust the people, trust the process, enable trust-building” spune Ward Cunningham. Deoarece oricine poate să editeze, se presupune că majoritatea celor care fac acest lucru încearcă să ajute. De aceea, presupunerea existenţei „bunei credinţe” este un principiu fundamental al spaţiilor wiki. Dacă acest lucru nu ar fi fost adevărat, un proiect cum este Wikipedia ar fi eşuat din start.

Ce ne facem insa cu cei care mint despre identitatea lor? Intr-un articol din iulie trecut, New York Times demonstreaza cum unul din cei mai activi contribuitori (cu peste 16.000 de articole recenzate si postate) a indus in eroare comunitatea de wikipedieni, declarandu-si o falsa identitate: un doctorat in filosofie si un post de universitar. Intr-un final s-a dovedit ca nu avea decat 24 de ani si nici o educatie.

Interveviat asupra acestui lucru, Jimmy Wales, creatorul Wikipedia a spus ca nu are nimic impotriva acestui lucru atata timp cat articolele incluse in Wikipedia sunt corecte. Atunci daca nu conteaza cine esti in spatiul virtual, de ce sa ne mai obosim sa ne cream o identitate credibila? Sau cum spune Stacy Schiff, autoarea articolului: "Your truth or mine?"

Amanunte si in PC World Romania

No comments:

Post a Comment