- „emotexte” (unele conţin greşeli intenţionate de ortografie, de exemplu: „u r ssoooo kooool” pentru „you’re so cool”)
- locţiitori lexicali de oralitate (hmm...)
- mărci gramaticale (folosirea în exces a majusculelor, a semnelor de întrebare repetate)
- aranjamente vizuale ale textului în „emoticoane” (combinaţii scurte de caractere normale şi rotante care seamănă cu expresia facială a unor emoţii, precum bucuria - J, tristeţea L etc.)
- acronime (BTW – By the way/apropo) ş.a.m.d.
Deoarece însemnările sunt dependente de timp (data şi ora postării), evenimente curente şi viaţa personală, unele platforme virtuale pun la dispoziţia bloggerilor modalităţi de „recenzare vizuală” a posturilor cu o anumită stare de spirit (Internet mood indicator), exprimată printr-un text şi emoticon. Spre deosebire de alte variabile, „starea de spirit” este un atribut foarte dinamic: fiinţa umană trece rapid de la o stare la alta: acum plângi, acum râzi.
Inserarea indicatorului grafic de stare se poate face dintr-un set de elemente predefinite pe platforma de lucru (spre ex. 132 pe LiveJournal) sau pot fi introduse manual de blogger. Cele mai întâlnite stări (atât pozitive cât şi negative) în blogosferă sunt fericirea, tristeţea, plictiseala, betia (în special în weekend cand posturile se fac la ore târzii), oboseala, mânia, furia, supărarea, exaltarea, veselia, mulţumirea, calmul, curiozitatea, optimismul, confuzia etc.
Studiile pe baza procesării limbajului natural ale cercetătorilor olandezi Mishne şi de Rijke au arătat că există o legătură între marile evenimente ale lumii şi starea blogosferei. Astfel, în figura se pot observa schimbări destul de radicale a dispoziţiei bloggerilor (spre mânie şi respectiv îngrijorare) din vara lui 2005:
Atentatul din Londra, 7 iulie
Uraganul Katrina din New Orleans din 29 august
Analize statistice şi interpretări vizuale a dispoziţiei globale a blogosferei se pot obţine cu ajutorul instrumentelor MoodViews , dezvoltate de Mishne şi Rijke: MoodGrapher pentru reprezentări grafice, MoodTeller pentru estimări/predicţii ale evoluţiei indicatorului de stare globală şi MoodSignal pentru analize statistice (cu ajutorul acestuia se pot detecta cuvinte şi fraze asociate cu o anumită stare dintr-un interval de timp dat).
In acelasi registru de idei, dar de aceasta data despre starea de dispozitie a cititorilor, se situeaza o aplicatie care califica calitatea insemnarilor. ClickComments permite bloggerilor inserarea unui widget prin care cititorii blogului au posibilitatea sa "voteze" calitatea materialului informational postat. Pe langa faptul ca are mai multe posibilitati de "notare" (inclusiv in varianta 3D), widgetul se poate personaliza in limba romana.
Unul dintre cele mai bune bloguri de e-learning - cel intretinut de Jane Hart are ClickComments.
Gabi,
ReplyDeleteNeaparat sa avem in carte si un subcapitol despre starile blogosferei.
O insemnare pe acesta tema am scris si eu.
Weekend placut,
Carmen
Nu sunt sigura, dar cred ca apetitul pentru a detecta indicatori de analiza a blogosferei l-am luat de la aceasta insemnare de care amintesti.
ReplyDeleteDin perspectiva cercetarilor sociale, asa cum vad eu lucrurile, exista cel putin 5 indicatori de analiza a blogosferei: legăturile (topologia, structura socială a blogrollului, vizualizarea grafică a reţelelor de relaţii stabilite între bloguri), traseul pe care îl parcurge o anumită informaţie, mai exact dinamica propagării informaţiilor prin bloguri (meme, leapşa etc.), comentariile (volumul, legăturile către însemnările la care fac referinţă, feedbackul obţinut de bloggeri, gradul de motivare), gruparea posturilor în categorii (taggingul=etichetarea, clasificarea socială a însemnărilor) şi nivelul de dispoziţie (starea de spirit a blogosferei într-un anumit interval de timp etc.).
Si da, neaparat trebuie inclus un astfel de paragraf in carte.