(din RIS 8/ 2007)
Baza retelelor sociale online stim ca se regăseşte în teoria celor „şase grade de separare”. Sper sa-mi aduc bine aminte ca cel care a propus conceptul a fost scriitorul ungur Frigyes Karinthy într-o scurtă povestire din 1929, Chains. Aceasta spune că fiecare locuitor al planetei poate fi contactat de orice străin, printr-un lanţ constituit din cel mult cinci intermediari. Cel care a demonstrat insa că trăim într-o „lume mică” (small world phenomenom) a fost sociopsihologul american Stanley Milgram.
Experimentul în care oricare doi oameni, oricât de îndepăraţi ar fi pe glob, pot fi conectaţi printr-o secvenţă de aproximativ şase prieteni sau cunoscuţi, s-a derulat în 1967/1969 şi a decurs astfel: cetăţeni americani, aleşi întâmplător, au fost rugaţi să trimită pachete unui străin pentru care cunoşteau doar numele, ocupaţia şi oraşul, prin aceea cunoştinţă despre care s-ar fi presupus că ar fi cel mai posibil ca, dintre toţi cunoscuţii, respectivul să-l cunoască cel mai sigur pe destinatar. Noii expeditori aveau aceeaşi misiune, şi acest lucru continua până ce pachetul ajungea la destinatar. Participanţii la acest test au crezut că este nevoie de minimum o sută de persoane ce alcătuiesc lanţul de cunoştinţe până la destinatar dar, interesant este faptul că, în general, au fost suficiente 6.2 persoane (vezi detalii aici).
Alte experimente (mai recente) care să demonstreze (sau să mediatizeze) teoria celor şase grade de separare în diverse structuri de reţea sunt:
o Find Satoshi. „Caută-l pe Satoshi” - un joc online dezvoltat de compania englezească Mind Candy pentru a afla în cât timp îl poate găsi comunitatea utilizatorilor de Internet pe Satoshi, un bărbat japonez, doar pe baza unei fotografii.
o Jocul on-line „Six Degrees of Kevin Bacon” – orice actor poate fi pus în legătură prin rolurile sale cu Kevin Bacon în cel mult şase conexiuni (doi actori pot fi conectaţi doar dacă au jucat în acelaşi film). În 2007, Kevin Bacon a înfiinţat site-ul de social networking axat pe acţiuni caritabile Six Degrees. Analog jocului lui Bacon, matematicienii au dezvoltat conceptul de „distanţă de colaborare”: două persoane sunt conectate dacă sunt co-autori ai unui articol.
o În film şi televiune: ecranizarea Six Degrees Of Separation (1993), adaptare după piesa lui Juan Guare; laureatul cu Oscar din 2006 – Babel; serialele dramatice pentru televiziune Six Degrees (sau 6˚) şi mai recent Lost (sezonul 2); showul de călătorii Lonely Planet ş.a.m.d.
Plecând de la experimentul lui Milgram şi de la teoria lui Granovetter, Duncan Watts şi Steven Strogatz (Duncan J. Watts, Steven H. Strogatz. June 1998. „Collective dynamics of 'small-world' networks”. Nature 393: 440-442, http://tinyurl.com/35g3dv; vezi şi, un articol mai recent, The New Science of Networks, publicat în Annual Review of Sociology) au demonstrat că reţelele mai deschise şi mai puţin dense sunt mai predispuse pentru introducerea noilor idei sau oportunităţi membrilor săi decât reţelele dense şi închise ce conţin multe legături interioare redundante, mai puţin folositoare pentru membrii săi.
Când a recreat acum 7 ani experimentul lui Milgram, Watts (Duncan Watts este profesor de sociologie la Universitatea Columbia şi cercetător asociat al Yahoo!Research, autorul cărţii Six Degrees: The Science of a Connected Age si conduce cercetări despre dinamica socială în comunităţile on-line) a folosit drept colet poştal un mesaj email. Suprinzător, după ce a analizat colecţia de date de la peste 24 mii de voluntari, Watts a găsit că numărul mediu de intermediari este apropiat de patru dar, rezultatele experimentului său digital (având o bază preponderent empirică însă cu consecinţe directe asupra marketingului viral în reţele), au respins „ipoteza celor influenţi”, confirmată de experimentul analogic al lui Milgram.
Mai mult, oamenii puternic interconectaţi (cu conexiuni către alte grupuri au acces la o gamă largă de informaţii, conducând la creşterea calităţii conţinutului informaţional), nu sunt huburi sociale cruciale. Cu alte cuvinte, pentru un individ este mai eficient să aibă conexiuni cu o varietate de reţele decât mai multe conexiuni într-o singură reţea.
Iar ultimul experiment, pe o baza de date imense de mesaje prin MS Messenger dovedeste ca , de fapt, este nevoie de aproape 7 persoane pentru a fi siguri ca "suntem intr-adevar aproape unii de altii".
De multe ori am dat poeste teoria asta...si suna foarte logic explicatia negru pe alb. Dar cand ma gandesc ca ma aflu la doar 6 legaturi de membrul unui trib din Kenya..sau de vreun australian parca devine mai greu de asimilat. :)
ReplyDelete