26 April 2007

Americanii iubesc Wikipedia

Ultimul sondaj Pew Internet & American Life Project arata ca 36% dintre utilizatorii adulti americani folosesc Wikipedia. Cea mai mare enciclopedie online se dovedeste a fi populara mai ales printre cei cu educatie superioara (cel putin 50%) dar si cu venituri ridicate (42%), cu toate controversele care au bulversat Wikipedia recent.

In acelasi raport se mai arata ca, intr-o zi obisnuita, Wikipedia este accesata in defavoarea site-urilor de cumparaturi, dating sau chiar chat-roomurile.
In ceea ce priveste locatiile virtuale cu continut educational Wikipedia conduce detasat cu 24,33% fata de Merriam Webster-Online cu doar 0.85%.

De unde atata popularitate printre americani? In primul rand fiindca este locul perfect de start, de la informatii despre istoria antica la ultimele scandaluri politice, care pot fi editate extrem de usor si rapid, fara a avea cunostinte avansate de HTML. In al doilea rand este vorba de apetitul americanilor pentru cautarile online, statisticile indicand numai in luna martie ca accesarile Wikipedia s-au facut in proportie covarsitoare din motoare de cautare.

Cu regret trebuie sa spun ca Wikipedia nu este atat de populara pe taramul mioritic.

No comments:

Post a Comment