22 January 2008

Si eu care credeam ca romanii sunt inventivi!

Poate cel mai trist aspect legat de utilizarea Internetului de către studenţi este plagiatul on-line, tehnologiile Web 2.0 permiţând furtul de conţinut mult mai simplu prin caracterul lor deschis şi prietenos. Site-uri care comercializează lucrări de licenţă sau disertaţie, cu referate, rezumate sau comentarii gata făcute, gratuite sau care percep o mică sumă, sunt extrem de populare printre studenţi. Ele nu trebuie recomandate pentru că încurajează furtul şi lenea intelectuală. Însă, din păcate, în mediul universitar se pune destul de puţin accentul pe acest subiect astfel încât, nesancţionat adecvat, el a devenit o adevărată „regulă” în rezolvarea de către studenţi a sarcinilor academice. O putem observa mai ales în perioada de pregătire a unui eseu sau referat, când studenţii devin adevăraţi delapidatori intelectuali a materialelor plasate pe Web sau chiar a lucrărilor gata realizate în anii trecuţi de colegii lor mai mari, „uitând” să insereze/menţioneze sursa de inspiraţie.

Este adevărat că tehnologiile Web 2.0 au schimbat din temelii paradigma clasică de generare şi transmitere a cunoştinţelor, obligând la alte modalităţi de schimb şi gestiune a informaţiilor, că avem de-a face cu un nou context educaţional, cu noi proceduri, roluri şi raporturi în formarea şi cultivarea tinerei generaţii. Dar tot atât de adevărat este că, odată cu acestea, trebuie să ne schimbăm şi noi, educatorii, să ne asumăm noi roluri, să ne poziţionăm corect în faţa acestor realităţi şi să pledăm pentru înnoirea instrumentelor noastre psiho-pedagogice.

Pana una alta am gasit insa un clip despre o metoda extrem de ingenioasa de a copia la examen.

Cheat At School Professionally - Funny blooper videos are here

1 comment:

  1. Anonymous10:57 PM

    Totusi e un start atunci cand esti in criza si neinspirat. :)

    Sincer, am apelat la acesta metoda de vreo cateva ori, dar am schimbat in proportie de 80-90% continutul.

    Pacat ca cei care urca referate pe astfel de site-uri sau poate chiar administratorii acestora uita de bibliografii - asta chiar ingreuneaza munca. :-S

    ReplyDelete