10 May 2013

Invitatie la lectura ...

O provocare pe care am gasit-o in paginile cartii "Social Learning Environments" - o carte sablon pentru actorii educationali din mediul universitar (si nu numai). Am gasit-o recent pe birou si m-am bucurat ca un prunc in fata unei jucarii noi. Autoarea nu este altcineva decat Elvira Popescu (multumesc autoarei!! pentru cadoul de Sarbatori Pascale) - o tanara universitara dinamica, pasionata, dedicata profesional spatiului digital, plina de initiativa si foarte ... foarte curajoasa.


De ce spun acest lucru? Fiindca a scrie  astazi despre noile medii de invatare pe care ni le-au adus calculatoarele si tehnologiile Internetului este in sine o provocare. Mai mult: a condimenta  scrierea cu socialul digital e de-a dreptul vitejie. Fiindca noi, ca si dascali (nu generalizez insa e vorba, totusi, de o majoritate covarsitoare), nu numai ca nu ne stim plia pe realitatile noii generatii de instrumente si pedagogii online (ca ii spunem web 2.0, elearning 2.0, pedagogie 2.0, realitate augementata sau social media - nu are nicio relevanta, e doar un termen umbrela pe care ni-l insusim) dar nici nu facem deosebire intre medii de invatare sociale si cele sociale care implica invatarea. Cel mai elocvent exemplu? Facebook. Dar, sa nu ma abat de la cele ce voiam a scrie (multumesc inca o data Elvirei pentru faptul ca mi-a deschis apetitul de a relua activitatea pe blog).

O precizare importanta: cartea (spre fericirea mea) este scrisa in limba engleza. Chiar daca multi vor trece in tabara carcotasilor, personal salut initiativa de a publica in cea mai "circulata" limba moderna a mediului de cercetare academic. Asa, pot sa ne citeasca si strainii. 

Deci, revin: sase capitole, o lista de bilbiografie impresionanta, un stil riguros, sobru, o lectura utila. De la implicatiile web 2.0 in educatie,  modele de adoptare a noilor medii sociale la studenti si profesori la reusite ale invatarii sociale - nimic nu a fost lasat deoparte.

Deci, invitatia la lectura (facilitata de Editura SITECH din Craiova) ramane deschisa. Nu veti regreta in fata unei povesti de succes in biti si baiti de cerneala, spusa cu multa inversunare profesionala de Elvira Popescu.

P.S. Din CV am aflat ca a fost recent ziua ei. Ii doresc numai bine si impliniri! La Multi Ani sanatosi si voiosi!

1 comment:

  1. Multumesc mult pentru timpul acordat cartii si pentru cuvintele frumoase!

    ReplyDelete